Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

En del av Løvold Solution

En søppelbil på andre siden av jorden ble starten på eventyret

Inngår unikt samarbeidd. Øistein Aleksandersen, daglig leder Nofir AS, Kristian Kristensen, daglig leder Folden Akva og Isabelle Sande, daglig leder Løvold AS. Foto: Privat

Artikkel hentet fra an.no skrevet av Christian Andre Unosen

Saltenselskapene Løvold, Nofir og Folden Akva vil gjøre sitt for å sikre sirkularitet i oppdrettsbransjen.

– Det blir mye snakk om begrep som bærekraft, klima og miljø, men ord må bli til handling, sier daglig leder i Løvold AS, Isabell Sande.

Hun representerer leverandørindustrien i det som kan bli et viktig samarbeid for bærekraft i havbruksnæringen.

Sammen med serviceselskapet Folden Akva og gjenvinningsselskapet for redskap fra oppdretts- og havbruksnæringen, Nofir, ønsker hun å gjøre en betydelig endring i hvordan maritime bedrifter tenker fornybarhet.

– Vi som leverandør av fortøyning til oppdrettsnæringen kan ganske enkelt være med på å bidra til å samle inn brukte tau eller maritimt avfall. Det gjør vi i samarbeid med Nofir som har fantastiske systemer for oppsamling og gjenbruk, forteller hun i en pressemelding.

Vinn-vinn-situasjon
Samarbeidet de har satt i gang skal gjøre det enklere for hele verdikjeden å tenke fornybart igjennom å sikre enkelt samarbeid og god kommunikasjon om mulighetene som ligger i gjenbruk.

– Dette er en vinn-vinn-situasjon for alle parter. Leverandørene kan gjøre sitt i startfasen for å sikre at bedriftene de leverer til bidrar til rene hav igjennom å forhindre maritimt avfall, og vi kan enklere komme i kontakt med bedrifter som trenger gode løsninger for gjenvinning og sortering, sier daglig leder i Nofir AS, Øistein Aleksandersen, i pressemeldingen.

Fungerer det etter planen ønsker de å ta samarbeidet opp på nasjonalt nivå.

– Målet er at man på sikt skal sikre en bedre kobling fra start til slutt i oppdretts- og havbruksnæringen. For eksempel ved at leverandører av fortøyninger eller nøter får muligheten til, eller forplikter seg til å levere brukt redskap idet de får nye, sier Aleksandersen.

Brukt søppelbil
Over jula fant Nofir, Løvold og Folden Akva sammen over et noe annerledes prosjekt: Ei digital innsamling til en søppelbil på øya Borneo. Området er omkranset av de fire landene som utgjør 50 prosent av plastutslipp i havene: Kina, Vietnam, Filipinene og Indonesia. Øya ligger dermed ekstra utsatt til.

Med sin innsats i eget hjemland for å redusere maritimt avfall bestemte de seg for å gå sammen om å sikre sluttbeløpet i innsamlingen, og samtidig se på bedre samarbeidsmuligheter her hjemme.

– Jeg er selv en ivrig strandrydder, og kajakklubben jeg leder rydder regelmessig strendene i og rundt Bodø. Men forurensning av strender og hav er ikke et så utbredt problem her hjemme som ellers, så det å kunne bidra med noe konkret, siden havet også er vår arbeidsplass, føltes givende, forteller Sande videre.

Også samarbeidspartneren i Nofir deler hennes betraktninger om viktigheten og omfanget av plastforsøpling og marint avfall.

– Vi snakker mye om viktigheten av rydding og resirkulering her hjemme, og samarbeidet vi nå går i gang med sier noe om at vi fortsatt har en vei å gå, men tross alt er veldig flinke. Andre steder rundt om i verden mangler man de helt grunnleggende tingene som systemer for å ta imot og behandle vanlig avfall – da ender havet ofte opp som bås. At vi som jobber med dette kan bidra til å løse det som til syvende og sist er samme utfordring, bare av en helt annen størrelsesorden og på andre siden av jorden tror jeg er viktig, avslutter Nofir-sjefen.