Mer effektiv hverdag på batterier

bosch-18v-borhammer

Batteriverktøy blir mer og mer populært. Ny teknikk i motorer, batterier og strømstyring sørger for at de batteridrevne verktøyene gjør jobben vel så bra som de man plugger i stikkontakten – om ikke bedre.

– For bare noen få år siden var det helt utenkelig å skru mer enn 200 skruer på en opplading. I dag kan man skru 1000 skruer uten problem, sier Gorm Nilsen, verktøyspesialist hos Bosch Power Tools.

– Det er kanskje ikke det viktigste om man kan skru 750 eller 1000 skruer på ett batteri, men når man setter dette batteriet over på en sirkelsag eller et annet kraftkrevende verktøy, så vil man merke forskjellen med den nye teknologien som ligger i de nyeste batteriene.

Børsteløse motorer, en god strømstyring (ECP) og Lithium-baserte batterier har blant annet gitt betydelig bedre drifts- og levetid. Med de nyeste batteriene på 5 ampere-timer (Ah) klarer man seg ofte med ett batteri i løpet av en dag. Ifølge Nilsen er nye og smarte løsninger på vei.

Bosch fører batterier med 1,5, 2, 3, 4 og 5 ampere. Bruker du en lett maskin i en lav voltklasse anbefaler Nilsen et lett batteri, for eksempel 1,5 eller 2 Ah. Maskinen blir like sterk, men skrur færre skruer.

Det bør ligger et kraftig og et lett produkt i en godt utrustet arbeidsbil, mener Gorm Nilsen i Bosch. (Foto: Audun Roe Grimstad)
Det bør ligger et kraftig og et lett produkt i en godt utrustet arbeidsbil, mener Gorm Nilsen i Bosch. (Foto: Audun Roe Grimstad)

Ikke alltid størrelsen som teller

– Norske håndverkere har generelt brukt mye stort og tungt verktøy. Når den største og sterkeste drillen kom, så skulle alle ha den, selv om man bare skulle skru stikkontakter, sier Nilsen.

Han ser imidlertid at mange håndverkere i senere tid har skjønt at mindre verktøy kan gjøre jobben både raskere og enklere.

– En snekker som skal ha opp et trehus og reisverk trenger en tung maskin. Skal han skru ting sammen, trenger han en medium maskin og for å justere og montere kan han helt fint bruke en lett maskin. Det samme gjelder for en elektriker. Skal han gjennom et reisverk må han ha en maskin som er sterk nok, men det kan bli veldig tungt å skru stikkontakter med den samme maskinen, sier Nilsen.

Han mener det bør ligge to maskiner i en godt rustet arbeidsbil – en sterk maskin for bruk av store hullsager og grove trespiralbor og en lettere maskin til montering.

Allsidig med 18 volt

Bosch Power Tools fører fire forskjellige voltklasser (10,8, 14,4, 18 og 36 Volt), men det er helt klart en av disse som er mer populær. 18 Volt-klassen står nemlig for om lag 70 prosent av salget hos alle verktøyleverandører i Norge.

–Det geniale med 18 Volt-systemet er at man kun trenger én lader, ett batteri og kan bruke mange forskjellige verktøy. Bruker man en drill, men senere har behov for en stikksag, så kan du kjøpe den solo, sier Nilsen.

– Prisen på batterier og ladere har også blitt vesentlig lavere slik at det å kjøpe flere batterier ved behov er fullt mulig. De nyeste (Wireless Charging) batteriene passer så klart også på de eldste Li-Ion-maskinene våre.

Bredt sortiment

Tungvekteren blant drillene er borhammeren. I Bosch-sortimentet finner vi den med 36 og 18V.

Bosch fører batteridrevne maskiner i en rekke verktøyklasser, blant annet bor- og skrumaskiner, sager, høvler og slipemaskiner. Hos din nærmeste TOOLS-forhandler finner du et bredt utvalg.

 

Artikkel hentet fra Aktuelt hos Tools.